Nincs engedélyezve a javascript.
A halottnak hitt magyar filmsztár

A halottnak hitt magyar filmsztár

Viszontlátás 65 év után

2016. október 11.

Álltam egy svájci idősek otthona előtt, szívem a torkomban dobogott. Hosszú hónapok kutatómunkája vitt Zürich mellé, s már csak egyetlen percre voltam a remélt csodától. A csodától, hogy megpillantsam azt az idős nénit, aki után hónapokig nyomoztam. A néni egykor Magyarország ünnepelt színésznője volt, filmfőszerepekkel, címlapokkal, zsúfolt telt házas színházi előadásokkal. És egyszer csak ott, Zürichben nyílt az ajtó...

Az eltűnés napja
Goll Bea
Fortepan

Az eltűnés napja

1948 május 1. Egy fiatal lány egy autóhoz igyekszik. Éppen a hazáját, Magyarországot készül elhagyni. Az országot, amely nem sokkal korábban még egy emberként rajongott érte. Az országot, amelyet soha többé nem lát majd viszont.

Goll Bea négy éves volt, amikor először állt színpadra. Később együtt játszhatott Páger Antallal, Turay Idával, Bilicsi Tivadarral, volt idő, amikor többet írtak róla, mint Karády Katalinról. Estjével többször is megtöltötte a Zeneakadémia nagytermét, nem csak a közönség imádta, a társasági lapok is szerették. Ahogy egy kritikus írta róla: "Goll Beával bármit el lehet adni".

Aztán a háború után kegyvesztett lett. Tragédiák sora szegélyezte a még mindig fiatal lány útját. Aztán egyszer csak eltűnt mindenki szeme elől. Egyszerűen nem tudták, hogy mi lett vele. A föld nyelte el. Külföldön kalapmodell lett, operába járt, gyermeke született, akit elveszített. Magyarországon maradt édesanyját meghurcolták azért, mert a lánya -akkori szóhasználattal élve- valószínűleg disszidált, vagyis nyugatra távozott. Valójában és képletesen is kiírta magát az életből. Színházi katalógusok sora írta meg a születési dátumát. Aztán pályája ismertetése után azt írták: halála helye és ideje ismeretlen.

A cipősdobozok titka...
A halottnak hitt filmcsillaggal, Zürichben

A cipősdobozok titka...

65 év néma csönd következett. Magyarországon senki sem tudott Goll Beáról. Nevét nem volt szabad leírni, színésztársai körében elterjedt, hogy meghalt. Ezt írták meg a lexikonok is. És mindez így is maradt volna, ha egy zürichi emeletes lakásban nem töri el a lábát egy Frau Beartice Nafzger nevű idős asszony. De eltörte. Kórházba került, ott ápolták. Telefonon megkérte a szomszédját, egy Vladimir Vuksanovic nevű szerb fiatalembert, hogy locsolja meg a lakásban lévő virágait és takarítson ki, amíg őt haza nem engedik.

A fiú segített, mint oly sokszor. A sok évtizednyi korkülönbség nem akadályozta őket abban, hogy igaz barátokká váljanak.

Vlado tehát öntözött, takarított és pakolt. Mígnem Frau Nafzger ágya alatt nyitott cipősdobozokra lelt... S a cipősdobozok temérdek fényképet, szórólapot, címlapokat és cikkekkel teleragasztott albumokat rejtettek. "A magyar Géta Garbo"- írták az egyikben, s ezt még Vlado is megértette. Földbegyökerezett lábbal állt a nagyszoba közepén és csak annyit mondott: "Úristen!" Rádöbbent ugyanis arra, hogy az asszony, akit évek óta egy kedves, hóbortos néninek látott, valamikor ünnepelt csillag volt Magyarországon.

Ami utána következett, az számomra maga az igazi csoda. Sokan, sokféle mozaikot tettek össze, ezek nélkül a mozaikok nélkül nem állt volna össze a teljes kép. Igazi puzzle-játék kezdődött, melyben megpróbáltam, megpróbáltuk összetenni 65 hiányzó év apró darabkáit. Már majdnem indultunk volna a nagy találkozóra, amikor Vladimir arról értesített, hogy az idős hölgy nagyon rossz állapotba került. A rossz állapot később válságosra fordult. Aztán az egykori művésznő - mintha csak élete utolsó szerepére készülne- visszatért. Én pedig elindultam...

Goll Bea élete - a titkok birodalma
Az új könyv. Kattints.
Megnézem

Goll Bea élete - a titkok birodalma

Utam végén pedig csak álltam ott a nyugdíjas otthon éppen nyíló ajtaja előtt, torkomban dobogó szívvel, párás tekintettel. Túl voltam a nyomozás nagy részén, találkoztam az egykori művésztársakkal, filmtudományi kutatókkal és még egy magánnyomozóval is.

- Bármi találsz, hozd haza, mert ez egy hatalmas csoda! - mondta Kurutz Márton kutató, aki a megsárgult, töredezett filmeket megmutatta. Ő mondta ki határozottan, amit addig csak sejtettem: Goll Bea egy állócsillag volt. Egy nyomtalanul eltűnt magyar csillag.

Hogy milyen izgalmas volt a nyomozás? Mennyire lepődtem meg Goll Beán? És Ő mennyire lepődött meg azon, hogy teljesen más néven is rátaláltunk, messze a hazájától, ahová soha nem tért vissza, még napokra sem?

Új könyvemben erről is írok. És az igazán nagy csodák még csak most következnek... Napokon belül Ti is megtudjátok, hogy miért is ez életem könyve. És miért az a címe, hogy "Túl minden határon".


(a "Túl minden határon" című könyvet megrendelheti a borítóra kattintva. Aki most megrendeli, kiemelt kedvezménnyel és a bolti megjelenés előtt megkapja azt)