Nincs engedélyezve a javascript.
Részegen vezettem

Részegen vezettem

"Tvrtko ilyen állapotban egy időzített bomba!"

2016. október 12.

Részegen vezettem. Nem kicsit, nagyon! Ha a történet végére ugrunk, akkor be kell, hogy valljam: a mentő vitt haza, ahol kiemeltek a járműből és valahogy felcipeltek az ágyamig. Nem sokkal korábban mindent elütöttem, ami az utamba került. Mondjuk annyi pálinka és sör után nem csoda. Először bátor voltam, aztán egyre inkább elhagyott az erőm. És csak ittam és ittam a nagy melegben. Majd beültem a volán mögé és kezdődött az ámokfutás.

Hogy miért tettem mindezt? Nos, elárulom. Tudnotok kell rólam, hogy soha nem iszom, ha vezetek. Mint színpadra álló, előadást tartó ember nem egy alkalommal kínáltak egy-egy esemény után:

"Ugyan már, nem a jogosítvány vezet!"

"Ennyivel még bátran beülhet a kocsiba!"

"Magát úgysem büntetik meg, kimagyarázza!"

"Ne sértsen már meg, ez az idei pálinkám, csak egy kortyot igyon, az meg se kottyan!" - ilyen és ehhez hasonló bölcsességekkel invitáltak a közös ivászatra, de aztán így vagy úgy megértették, hogy maximum ásványvízzel koccintok. Miért? Mert egyrészt láttam, hogyan lesz semmissé a sztárénekes karrierje, hogyan törik meg az ünnepelt színész élete. Ám ez közel sem minden. Ha közúti katasztrófára gondolok, leginkább az jut eszembe pici gyerekkorom óta, hogy nekem KÖZLEKEDÉSI BALESETBEN HALT MEG A KERESZTAPUKÁM. Mellette volt a menyasszonya, esküvőre készültek. A lány is szörnyethalt! S mi maradt nekünk? A magyarázkodás. Aztán találkoztam az asszonnyal, aki gyermekét vesztette el egy balesetben, amelyet egy részeg sofőr okozott. Egy részeg, aki azonnal továbbhajtott.

Hallgattam Rezes Évát ( a magyar sajtó valamiért Éva Rezesovának hívta), aki miatt négy ártatlan ember halt szörnyű kínhalált. A tragédia után jött a magyarázat, hogy "csak" a baleset után ivott olyan sokat a szlovákiai nő, mert annyira megijedt, ideges lett. Persze...

A vallomás ereje
Rezes Éva (Éva Rezesová) áldozatainak kocsija

A vallomás ereje

Néztem a képet és elszörnyedtem. Jön ez a luxusélethez szokott nő és azt hiszi, hogy neki ezt is szabad. Ledudálni, levillogni, megfélemlíteni. Aztán hol bűnbánónak lenni, hogy kifogásokat és ellentmondásba torkolló hazugságokat keresni. Sőt, hibáztatni az áldozatokat is. Abban a balesetben négyen szörnyethaltak, a hátramaradottak pedig belepusztulnak a fájdalomba... egyetlen rossz döntés miatt!

Életem egyik legmegrázóbb interjúját egy közlekedés-biztonsági oktatóval folytattam. A unalmasnak ígérkező beszélgetés közben egyszer csak feltettem egy teljesen sablonos kérdést:

- Hogy lesz valaki közlekedés-biztonsági szakember?

A jóvágású, fiatalos férfi rám nézett, majd hosszú szünet után, nagy sóhaj közepette azt mondta:

- Halálra gázoltam egy embert!

Szó fennakad, hang megszakad. Csak a döbbenet maradt. Pedig ő nem is ivott...

Szilvi meséje
Dorogi Szilvia

Szilvi meséje

Dorogi Szilvi a barátnőm. Ő volt a Napló szíve és lelke. Csodáltuk bátorságát, erejét. Fel tudott állni onnan, ahonnan csak kevesek.

Szilvi 15 éves volt, egy buszmegállóban várta a következő járatot, amikor egy részeg autós elgázolta. A járdán száguldozó őrült kocsija hozzácsapta a lányt egy kukához. A férfi elmenekült a helyszínről. Később kapták el. Soha nem kért bocsánatot. NEM KAPOTT letöltendő börtönbüntetést.

Szilvi életéért napokig küzdöttek, életmentő műtétek során esett át. Ma is fáj a feje. Sok fájdalom kínozza.

- Ha akkor meghalok, soha nem született volna meg a kisfiam, Barnabás... - ez az a mondat, ami a szívemig hatolt.

Iszom, mint az állat, cél a részegség

Iszom, mint az állat, cél a részegség

- Nem a rendőrtől kell félni. Én már láttam sok anyát és apát a gyermeke holteste fölött. Láttam zokogó anyákat, láttam fájdalmukban üvöltve fetrengő testvéreket. Attól a képtől kell félni. Az a kép minden ittas gyilkost elkísér, élete végéig - mondta feldúltan a hozzám kirendelt mentős.

Ott volt a rendőrség, volt közlekedésbiztonsági szakember, ezredes és ápoló. 5 kamera vette minden lépésemet, később tesztfilm készült belőlem...

...én meg csak ittam és gázoltam...
Túl minden határon. Kattints!
Megnézem

...én meg csak ittam és gázoltam...

Egy sör, egy pálinka. Megint egy sör, megint egy pálinka. A rendőr mondta, hogy ezt igyam. Így igyak! Mert ha vezetés előtt iszik, hát így iszik a magyar.

Kint kánikula, a kocsiban tikkasztó hőség. Ital nélkül jól mentem, aztán egyre nagyobb katasztrófává váltam... A végén, a csúszásszimulátort már nem is éreztem. Repült minden, ami az utamba került. Az egyedülálló kísérletet végig rögzítették és másodpercről másodpercre kiértékelték. Hosszú volt az út odáig. Utána pedig még hosszabb lett.

Új könyvem készítése során igazi oknyomozásba kezdtem. Megszólalnak az áldozatok hozzátartozói és az ittas sofőrök is. Drámai vallomásokat olvashattok, egészen megdöbbentő eseteket kerülnek napvilágra. Bűn és bűnhődés, gyilkosok és áldozatok, ahogy még nem láttátok.

Különleges fejezete ez könyvemnek, és életemnek is egyben. Azt szeretném, ha ezt a rész (is) mindenki elolvasná. Itt is túlmentem minden határon! Mert én, aki egy konyakos meggyel sem ült még volán mögé, most letaroltam mindent. S megtanultam egy életre: egy bója ára 2.300 forint. Az emberélet megfizethetetlen.


(A "Túl minden határon" könyvről többet is megtudhat, ha a borítóra kattint. A kötetet ezen az oldalon extra kedvezménnyel rendelheti meg, és a bolti megjelenés előtt, várhatóan október 18-án kapja kézhez)